Banka kredilerine eklenen dosya masrafı, banka için önemli bir gelir kalemidir. Fakat tüketici için bu masraf, totalde hesapta olmayan maliyet unsurudur. Yeni düzenlemeler ile dosya masrafı almanın yolu kesiliyor ve yapılmış sözleşmelerden dahi, geri alma hakkı veriyor. Peki, kredilerin dosya masrafları nasıl geri alınır?

Tüketiciden alınan dosya masraflarına ilişkin Yargıtay 13. Dairesi, 2014 yılında örnek teşkil edecek bir karar verdi. Bu karar uygulamaya nasıl yansıyor? Ödenmiş dosya masrafları için ne yapmak gerekir? Sizin için araştırdık.

Kredi Sözleşmelerindeki Dosya Masrafı Yasal mıdır?

Kredi kullanmak için banka ile yapmış olduğunuz sözleşmede yer alan tüm masraflar, dosya masrafı sınıfına girmiyor. Mantık hatasına yol açan dosya masrafını, kredi kullanımınızda, karşılığında ne tür bir hizmet aldığınızı bilmediğiniz, neye istinaden ödeyeceğiniz (veya ödediğiniz) bir tutar olarak görebilirsiniz. Bu noktada adli makamlar dosya masrafı adı altında, karşılığı olmayan herhangi bir ödeme alınamayacağını karara bağladı. 

Kredi Dosya Masrafını Geri Almak için İzlenecek Yol

İhtiyaç, taşıt veya konut kredilerinin dosya masraflarını geri alabilmeniz yasal hakkınızdır. Kullandığınız kredi için ödediğiniz dosya masrafını geri alabilmek için yapmanız gereken bu ödemeyi belgeler ile bankanızdan talep etmek. Elinizde bir belge yok ise bankanızdan isteyebilirsiniz. Bunun için ekstra bir ücret isteyebilirler, fakat (buna değer diye düşünüyorsanız) ödemeniz daha mantıklıdır.

Belgelemiş olduğunuz dekont (ıslak imza veya kaşeli olmasına gerek yok, fotokopi olabilir.) ve bir dilekçe ile birlikte kredi kullandığınız banka genel müdürlüğüne (iadeli taahhütlü) şekilde postalamalısınız. Olumsuz bir cevap alırsanız Tüketici Hakları Müdürlüklerine gidip işlem başlatabilirsiniz. THM yoğunluğundan dolayı süreç biraz uzayabilir. Bu işi bir avukat aracılığı ile de yapabilir, daha kısa sürede alacaklarınızı tahsil ettirebilirsiniz.

Kredi Sözleşmelerindeki Diğer Masraflar Geri Alınabilir mi? Kredi dosya masrafı içerisine girmeyen; hayat sigortası bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek malı tesis ücreti ve erken kredi kapatma cezası gibi ödeme kalemleri bakidir, bu kalemdeki ödemelerin iadesi mümkün değildir. Yine de banka veya kredi veren diğer kuruluşlar ile size sunulan sözleşmeyi imzalamadan önce teker teker diğer masrafların içeriği ve yasal bir dayanağının olup olmadığını incelemelisiniz.

Etiketler:

Yoruma Kapalı.