Listerial; bu tür bakteriler genelde süt, yoğurt ve kavun gibi taze ürünlerde bulunurlar. Bazı işlenmiş gıdalarda da bu tür bakteriler görülebilir. Bu tür bakteriler soğuğa karşı dirençlidirler ve soğukta da yaşayabilirler. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, yaşlılar ve alkol bağımlıları bu tür bakterilerin etkileri karşısında savunmazsız kalabilirler.

gıda zehirlenmesi

gıda zehirlenmesi

Salmonella; kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteri türüdür. Hayvanın dışkısına bulaşan besinler yolu ile taşınırlar. Çiğ ette de yaşayan bu tür bakterilere maruz kalan kişilerde; bulantı, kusma, mide krampları ateş ve ishal gibi belirtiler görülür. Kümes hayvanlarının kesildikten sonra çok iyi bir şekilde pişirilmesi ve ortamın hijyen olması, bu tür bakterilerin bulaşma riskini azaltır.

zehirlenmek

zehirlenmek

Koli basili; sığırlarda ve insanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Kesim sırasında bağırsağın zedelenmesi ile birlikte yayılırlar. Aslında insan bağırsağında da yeterli bir miktar bulunan bu bakterilerin, sindirim sistemine yardımcı oldukları biliniyor.

Gıda Zehirlenmesini Önleme Yolları

Yüksek ateş, kanlı dışkı, uzayan kusma süreleri, 3 günden fazla süren ishal durumu, ağız kuruluğu, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaştığınızda derhal doktora gitmelisiniz.

Yoruma Kapalı.