Geçtiğimiz aylarda NASA tarafından yollanan New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı uzay aracı Plüton gezegenine yaklaştı ve resimler yollamaya başladı. 2006’da yola çıkan araç dokuz yıllık yolculuktan sonra artık görevinin başında; dünyaya veriler yollayacak. Pliton’dan gelen bir radyo sinyalinin dünyaya gelmesi 4,5 saati buluyor. Tüm verilerin gelmesi 16 ayı bulacak. Yani NASA Plüton’u tam olarak tanımaya 2016 sonlarına doğru başlayabilir. New Horizon daha sonra buzlu, dev bir enkaz alanına benzeyen Kuiper kuşağına doğru yoluna devam edecek.

uydu

uydu

Uzaydaki Altın Plak

Daha öncede NASA tarafından yollanan Voyager 1 ise uzaydaki yolculuğuna devam ediyor. 40.000 yıl sonra Zürafa Takımyıldızında bulunan 17.6 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldıza varacak.

Bu arada herkes Voyager 1’de yer alan altın plaktaki kayıtları hatırladı. 1977 yılında yazar ve astronom Carl Sagan yönetiminde bir heyet dünya kültürlerine ait 116 görüntü seçti.

uzay

uzay

Dalga, gök gürültüsü, rüzgar, hayvan sesleri gibi doğal ses kayıtlarını da eklediler. 55 dilde seslendirilmiş iyi niyet mesajlarını ve BM Genel Sekreterinin yazılı mesajını da koydular. Bu plak altın kaplama bakırdan yapıldı. Kutusu alüminyum ve ultra saflandırılmış uranyum isotopu ile kaplı. Plağa ulaşan dünya dışı bir uygarlık uranyumun radyoaktif bozunmadan oluşan elementlere olan oranına bakarak plağın yaşını belirleyebilir. Voyager 1’in taşıdığı uzaya yollanan kayıtlar böylece dünya kültürünü uzaylılara tanıtmış olacak.

Yoruma Kapalı.